Ομιλία του καθηγητή κ. Μανταγού στο Δημοτικό Βρεφοκομείο

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και άκρως κατατοπιστική ομιλία, σχετικά με τον ιό της νέας γρίπης, πραγματοποίησε, στο Δημοτικό Βρεφοκομείο της Πάτρας, ο διαπρεπής καθηγητής της Παιδιατρικής Στέφ. Μανταγός, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση της προέδρου του ιδρύματος, Βίβιαν Σαμούρη.

Ο κ. Μανταγός εξήγησε, κατ' αρχήν, προβάλλοντας και τα σχετικά σλάιτς, ότι τo καινούργιο αυτό στέλεχος δεν είναι ο ιός των χοίρων, αλλά αποτελεί ένα συνδυασμό τριών διαφορετικών γονιδίων, δανειζόμενος ορισμένα στοιχεία από τους ιούς της γρίπης των ανθρώπων, των πτηνών και των χοίρων.

Σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, αλλά από άτομο σε άτομο, μέσω των σταγονιδίων, όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται, καθώς και από μολυσμένα αντικείμενα. Όσο για το χρόνο μετάδοσης, εκτείνεται από μία μέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων έως και επτά μέρες μετά την έναρξη της νόσου. Μάλιστα, όπως είπε, κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό μπορεί να τον αποβάλει, διά των εκκρίσεων, ακόμη και επτά ή και 10 μέρες μετά την εκδήλωση της νόσου.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ...

Μιλώντας για το ιστορικό του ιού, ο κ. Μανταγός υπενθύμισε ότι εντοπίστηκε στην Αμερική τον Απρίλιο του 2009 και μεταδόθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, με συνέπεια στις 11 Ιουνίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να ανακοινώσει επίσημα ότι έχουμε πλέον πανδημία. Τόνισε ακόμη ότι τα εμβόλια της κοινής εποχικής γρίπης δεν φέρνουν αποτελέσματα στην περίπτωση του ιού της νέας γρίπης και συνέστησε να εμβολιάσουν όλα τα παιδιά από 6 μηνών έως 24 ετών με το εμβόλιο της νέας γρίπης, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι προσβολής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μανταγός δέχτηκε με προθυμία να συζητήσει με πολλούς γονείς, αλλά και με μέλη του προσωπικού του Δημοτικού Βρεφοκομείου, παρέχοντας σαφείς απαντήσεις στις ερωτήσεις και τις απορίες τους και τοποθετηθούμενος σε θέματα που θεώρησε ότι πρέπει να γνωρίζουμε, σχετικά με τον ιό.

Σε ερώτηση εάν μια γυναίκα μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει σε περίπτωση που αρρωστήσει από τον ιό της νέας γρίπης, ο κ. Μανταγός απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι αρκεί να χρησιμοποιεί μάσκα και να πλένει τα χέρια της ή, εναλλακτικά, να βγάλει το γάλα και να το δώσει στο μωρό με μπιμπερό.

Απαντώντας, εξάλλου, στο ερώτημα αν έχει αρρωστήσει κάποιο παιδί στην Πάτρα, ο καθηγητής ήταν καταφατικός, προσθέτοντας ότι έχει και προσωπική εμπειρία: "Προ δύο μηνών, ένα παιδάκι, 10 ετών, που είχε έλθει από την Αγγλία, παρουσίασε πυρετό 38 και καταρροή. Ακριβώς επειδή είχε έρθει από την Αγγλία θεωρήσαμε επιβεβλημένο να το υποβάλουμε σε τεστ. Το τεστ βγήκε θετικό (σ.σ.: χρειάζονται δυο μέρες), δεν πήρε θεραπεία, έμεινε στο σπίτι του και έγινε καλά, χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς κανένας από το περιβάλλον του να αρρωστήσει".

Στα μέτρα που έλαβε η διοίκηση του ιδρύματος, ευθύς μόλις ανέκυψε το θέμα της νέας γρίπης, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου της Πάτρας, Βίβιαν Σαμούρη. Η κυρία Σαμούρη υπενθύμισε ότι, διαβλέποντας εδώ και τρεις μήνες τον κίνδυνο, η διοίκηση εξήγγειλε και ήδη έχει εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα. Έτσι, στο πλαίσιο της ανακαίνισης του κτιρίου, που είχε ήδη προγραμματίσει, ξεκίνησαν -για ευνόητους λόγους- τις εργασίες από τους χώρους υγιεινής, έργο που έχει πλέον ολοκληρωθεί. Επίσης, ελήφθη μία ευρεία γκάμα προληπτικών μέτρων, που προβλέπονται σ' αυτές τις περιπτώσεις, όπως η ενημέρωση του προσωπικού και των γονέων, η αντικατάσταση των υφασμάτινων παιχνιδιών με πλαστικά, ώστε να πλένονται δυο τρεις φορές την ημέρα, καθώς και ο εφοδιασμός του ιδρύματος με μη αλκοολούχα αντισηπτικά κ.ά. Στο πλαίσιο των εξαγγελθέντων μέτρων από τη διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου, ήταν και μη ομιλία – συζήτηση με γονείς και προσωπικό του Ιδρύματος του καθηγητή Στέφανου Μαντάτου, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά η κυρία Σαμούρη.